A nyúl

2014.11.03 14:17

A vadnyulak többnyire füves, fás vidékeken élnek, nagy családokban. Sok az ellenségük, ezért inkább kora reggel és alkonyatkor lehet megpillantani kis csapataikat. Ha házi kedvencként tartjuk Őket, nem árt tájékozódni afelől, hogy a szőrös kis ,,gombócok" mit várnak el tőlünk.

Nyuszibunda

A nyuszi ketrecében legyen itató, etető, szénatartó. Aljára faforgács-, szalma-, vagy készen kapható alomszőnyeget hintsünk. Elkél valamiféle búvóhely is benne. Szőrzetét rendszeresen ápolni kell. A kisállat-kereskedésekben kaphatóak az ehhez szükséges megfelelő eszközök.

A választék

Sok fajtából, köztük lógó füleikből válogathatunk, melyek változó szőrhosszúságban és színben léteznek. Főbb típusok: normál, hosszú, szatén és rex szőrzetű.

Étrend

Készen kapható keveréket, illetve zöldséget-sárgarépát, karalábét, zöldbabot, cukkinit, uborkát, káposztát, spenótot, brokkolit, salátát, pitypangot, csalánt, tyúkhúrt - adhatunk a nyuszinak. Ezután kínálhatjuk gyümölccsel - almával, szederrel, szőlővel, barackkal, körtével, szilvával, eperrel... Mindezeket elég, ha megtisztítjuk, sem feldarabolni, sem megmosni nem kell. Fontos számára a széna az emésztést segítő rostok és a fogai épsége miatt. Ne adjunk neki süteményt, csokit, cukrot, húst, krumplit, babot, borsót és olajos magvakat. A magas zsírtartalmú táplálékok is megbetegíthetik. Szigeteléssel, takarással és változatos étrendel, rágcsálnivalókkal elérhetjük, hogy ne kóstolgassa a vezetékeket, szőnyegeket.

Készítette:Dudás Eszter